xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Stofmarkedet i Danmark er fortsat farligt og uforudsigeligt

Historisk høj renhed i kokain og en samtidig stor variationsbredde gør, at det er særlig farligt og uforudsigeligt at bruge stoffet, viser en ny rapport.

19 JUN 2023

Stofferne på det danske marked varierer fortsat meget i renhed og styrke, og særligt kokain bliver fortsat stærkere. Det øger risikoen for forgiftning og overdosis ved brug af illegale stoffer. Det viser rapporten ”Narkotikasituationen i Danmark – delrapport 5”, som samler resultater af overvågningen af koncentration og indhold i de illegale stoffer i Danmark.

Renheden i kokain har de seneste år ligget på et historisk højt niveau og er igen steget. I 2020 var den gennemsnitlige renhed 57 procent, i 2021 var den gennemsnitlige renhed på 67 procent og i 2022 er den gennemsnitlige renhed på 73 procent. Den høje renhed øger risikoen for en overdosis, og fordi variationsbredden er meget stor på markedet, er det særlig farligt at bruge stoffet. 

”Illegale stoffer har ingen indholdsdeklaration, og når stofferne bliver stærkere, og der er så stor variation i styrken i de stoffer der indtages, øger det risikoen for overdosering. Det er et uforudsigeligt stofmarked der ude, og risikoen for at blive forgiftet eller i værste fald dø af stofferne, er tilstede,” siger Kari Grasaasen, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

Også styrken i cannabis er steget de seneste år og ligger nu på et højt, men stabilt niveau. Koncentrationen af THC, som er det aktive stof i cannabis, var i gennemsnit på 31 procent i 2022, hvilket næsten er en tredobling siden perioden før 2012.

Nye forbudte stoffer på listen

Det er ikke kun de ”kendte” misbrugsstoffer, der bliver undersøgt og analyseret. Sundhedsstyrelsen vurderer og indstiller løbende nye stoffer til optagelse på bekendtgørelsen over euforiserende stoffer. Fra januar 2022 til juni 2023 er en lang række nye misbrugspotentielle stoffer derfor blevet forbudte eller under risikovurdering i Danmark – enten via indstillinger fra Sundhedsstyrelsen, EU-beslutninger eller via gruppevise forbud.

Der er tale om nye stoffer af flere forskellige stoftyper, herunder ketamin-lignende stoffer, ikke-registrerede benzodiazepiner og det semi-syntetiske cannabinoid, HHC.

”De nye psykoaktive stoffer er ofte mindst lige så farlige, som de mere kendte stoffer, og derfor er det vigtigt, at vi følger de nye stoffer og får dem risikovurderet og reguleret. Blandt andet ser vi i disse år såkaldte syntetiske cannabinoider og nye syntetiske opioider, der ofte er meget stærke og potente”, siger Kari Grasaasen og tilføjer:

”Vi kan aldrig helt forhindre, at de illegale stoffer kommer ind i landet, og at nogle misbruger dem. Men ved at risikovurdere og regulere de nye stoffer, kan vi minimere omfanget af misbruget og heraf skaderne med dem”.

Overvågningen af kvaliteten af stofferne i Danmark sker i et tæt samarbejde mellem Rigspolitiet, Toldstyrelsen, de tre retskemiske afdelinger på de retsmedicinske institutter og Sundhedsstyrelsen.

Narkotikasituationen i Danmark – delrapport 5

Læs mere på vores stofsite:

Advarsler om farlige stoffer

Sundhedsstyrelsens rapport udkommer samtidig som det europæiske narkotikaovervågningscenter udkommer med deres årsrapport om Narkotikasituationen i Europa.

European Drug Report 2023: Trends and Developments

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vores pressemeddelelser og nyheder er opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt om forebyggelse

Nyt på sundhedsområdet

Pressemeddelelser