xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Flere cannabinoider er nu ulovlige

Sundhedsstyrelsen holder løbende øje med narkotikasituationen i Danmark og nye euforiserende stoffer på stofmarkedet og har i den forbindelse indstillet et gruppevist forbud af semisyntetiske cannabinoider og et forbud mod fem syntetiske cannabinoider.

05 SEP 2024

Sundhedsstyrelsen har indstillet et gruppevist forbud af semisyntetiske cannabinoider og et forbud mod fem syntetiske cannabinoider.

Den nye gruppevise indstilling om forbud betyder, at der kan sættes ind allerede inden, at nye stoffer bliver tilgængelige i Danmark på det illegale marked.

Forbud mod nye stoffer kan ske i form af international vedtagelse (efter risikovurdering i EU og WHO/FN) eller som i dette tilfælde på nationalt niveau med baggrund i en risikovurdering og indstilling fra Sundhedsstyrelsen.

Når der er foretaget en risikovurdering i Sundhedsstyrelsen, sendes den i høring hos andre myndigheder. Herefter indstiller Sundhedsstyrelsen til sundhedsministeren, at stofferne kommer på bekendtgørelsen om euforiserende stoffer. Ministeren træffer herefter den politiske beslutning.

I Danmark praktiseres et ”forsigtighedsprincip”, hvilket vil sige, at stoffer, der ikke har anden funktion end at være rusmidler, ønskes reguleret hurtigst muligt.

Sundhedsstyrelsens stofovervågning sker i tæt samarbejde med mange andre aktører herunder politi, Toldstyrelsen, retsmedicinske institutter og deres retskemiske afdelinger samt andre nationale myndigheder såsom Giftlinjen.

I risikovurderingerne orienterer Sundhedsstyrelsen sig altid mod international viden og dokumentation, især via indberetninger fra øvrige europæiske myndigheder.

Fakta om semisyntetiske cannabinoider

Semisyntetiske cannabinoider er stoffer, der kemisk og strukturelt ligner stoffet THC, som er det aktive stof i cannabis.

 

De semisyntetiske cannabinoider dukkede op i Danmark i 2022. Produkterne sælges lige nu som lovlige erstatninger for THC via diverse danske hjemmesider og kan variere i form. De kan både ligne marihuana, væske til e-cigaretter, spiselige produkter eller andet cannabisplantemateriale.

 

De syntetiske cannabinoider kan volde samme skade som cannabis. Det betyder, at de kan give nedsat opmærksomhed, indlæringsevne og kan gøre brugeren sløv, hvilket kan forringe evnen til at køre bil og øge risikoen for trafikulykker.

Fakta om syntetiske cannabinoider

Syntetiske cannabinoider ligner cannabis eller det aktive stof THC fra hash, men de virker stærkere end THC.

 

De tilhører en gruppe af syntetiske fremstillede stoffer, som både myndighederne herhjemme og i øvrige europæiske lande har været særligt opmærksomme på, netop fordi de har vist sig at være særligt farlige.

 

De syntetiske cannabinoider har været på det danske og europæiske stofmarked i en årrække, og der er rapporteret om flere alvorlige bivirkninger såsom alvorlige forgiftninger og dødsfald.

 

Styrken i de syntetiske cannabinoider varierer meget, men nogle er meget kraftige og giver en større risiko for kraftige psykoser, hallucinationer og psykiske lidelser.

 

I flere europæiske lande er der i de senere år konstateret flere alvorlige hændelser i forbindelse med indtag af syntetiske cannabinoider, herunder dødsfald.