xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
English

Underernæring og småtspisende

Sundhedsstyrelsen beskriver i en vejledning, hvordan kommuner, sygehus og almen praksis sammen kan styrke indsatsen for borgere og patienter, der har gavn af en ernæringsindsats og er i risiko for underernæring. Der er desuden udarbejdet 6 materialer, der kan hjælpe småtspisende børn, voksne og ældre til at spise mere.

Sundhedsstyrelsen har udviklet materiale til både sundhedsprofessionelle og til borgere og pårørende, der kan understøtte indsatsen overfor underernæring.

 

Underernæring: Opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko

Vejledning om underernæring der beskriver indsatsen omkring tidlig opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko (både i download og trykt version). Vejledningen er målrettet kommune, sygehus og almen praksis og skal bidrage til at understøtte en sammenhængende tværsektoriel og tværfaglig ernæringsindsats for den enkelte borger og patient.

 

Når du skal tage på i vægt

Pjece til borgere, der har svært ved at spise og drikke tilstrækkeligt til at holde vægten, og derfor vil have godt af at tage på (både i download og trykt version). Til pjecen er der udviklet et Vejeskema, der gør det lettere at følge den småtspisendes vægtudvikling.

 

Luk mig op køleskab

Folder til borgere og pårørende der viser konkrete forslag til, hvilke energi- og proteinrige fødevarer, der er gode at have i køleskabet, hvis man er småtspisende og skal tage på eller holde vægten (både i download og trykt version).

 

Luk mig op køkkenskab

Folder til borgere og pårørende der viser konkrete forslag til, hvilke energi- og proteinrige fødevarer, der er gode at have i køkkenskabet, hvis man er småtspisende og skal tage på eller holde vægten (både i download og trykt version).

 

Inspiration til dagens mellemmåltider

Materiale til borgere og sundhedsprofessionelle med inspiration til forskellige mellemmåltider, når man er småtspisende.

Materialet omfatter forskellige salgs mellemmåltider:

  • Hjemmelavede mellemmåltider
  • Hjemmelavede energi- og proteinrige drikke
  • Energi- og proteinrige drikke og is, der kan købes

Madønsker

Skema til borgere og sundhedsprofessionelle med inspiration til, hvordan man som småtspisende kan bruge hele døgnet til at spise eller drikke mange små energi- og proteinrige måltider. Skemaet kan også anvendes i en samtale om døgnets måltider og giver idéer til, hvordan man kan supplere sin sædvanlige mad med ekstra energi og protein.

 

Kort om småtspisende

Pjece til plejepersonale i ældreplejen, der hjælper ældre med indkøb, tilberedning af mad eller støtter i forbindelse med måltider. Pjecen indeholder viden, praktiske råd og vejledning om ældre i ernæringsrisiko. Pjecen kan også bruges af pårørende.

Opdateret 16 FEB 2023