Fødselsdepression - for fagpersoner
Fødselsdepression har ikke bare negativ indflydelse på den ramte forælders livskvalitet gennem påvirkning af følelser, tanker og adfærd, men også på relationen til barn og partner.
Kommende og nye forældre med tegn på fødselsdepression kan have svært ved at opsøge hjælp grundet skam over manglende lykkefølelse og frygten for at blive stemplet som en dårlig forælder og i værste fald at få frataget sit barn.
Fødselsdepression er forbundet med en risiko for stigmatisering og selvstigmatisering. Her kan fagpersoner spille en vigtig rolle.
I en afstigmatiserende tilgang i mødet med borgeren med mulig fødselsdepression er det vigtigt at have selvstigmatisering for øje. Selvstigmatisering opstår af de fordomme og myter, som findes i samfundet, og som man kan komme til at tage på sig og tro på som sande om én selv. Det afføder som regel negative følelser om en selv og kan resultere i mindre håb, lavere selvværd, usikkerhed og en tendens til at trække sig socialt.
Sådan kan du blive bedre til at håndtere fødselsdepression hos borgere
For at øge vidensniveauet og fremme afstigmatisering forbundet med fødselsdepression har Sundhedsstyrelsen i samarbejde med eksperter på området udarbejdet materialet, som du finde på denne side.
Det er primært jordemødre, sundhedsplejersker, praktiserende læger og deres klinikpersonale, der møder mennesker med fødselsdepression i deres hverdag. I den nedenstående præsentation og faktaarket kan man blive klædt fagligt på til at spotte en fødselsdepression, nedbryde barrierer i forhold til at søge hjælp og åbne op for samtale om depressive symptomer. Du får også en introduktion til vigtige samarbejdsrelationer, og hvilke værktøjer du kan tage i brug for at hjælpe så tidligt som muligt.
Præsentationen indeholder korte film med refleksionsspørgsmål og egner sig særligt godt til fælles refleksion med kollegaer på for eksempel temadage eller personalemøder. Du kan også se filmene længere nede på siden.
Præsentation om fødselsdepression
Sundhedsstyrelsen har også udarbejdet to foldere, der uddyber hvordan mænd og kvinders reaktionsmønstre kan vise sig forskelligt. Der er både en folder til kommende fædre og en folder til kommende mødre, som gratis kan bestilles trykt mod betaling af porto.
Hvad fagpersoner kan gøre i forhold til stigmatisering
Fagpersoner kan spille en afgørende rolle for erkendelse og bearbejdning af selvstigmatisering hos forældre med fødselsdepression ved at:
- Hjælpe med at identificere og erkende selvstigmatisering – også hos partner. Hvilken historie fortæller personen om sig selv som forælder og om fødselsdepression?
- Anerkende personen for at søge hjælp.
- Minde personen om, at de ikke er alene om at have en fødselsdepression – det er hyppigt forekommende.
- Have en tilgang til fødselsdepression som hele familiens problem, da det kan lette skyld og skam – og samtidig anerkende at partneren også er belastet.
- Undgå at møde personen med samme modstand, som de kan møde dig med. Selvom personen er afvisende eller tilbageholdende, betyder det ikke nødvendigvis, at de ikke vil have din hjælp.