xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

De ti kostråd

Vælg fuldkorn, spis mere fisk og spis mad med mindre salt. Sådan lyder budskabet i tre af de ti kostråd, som skal hjælpe danskerne til at få sundere kostvaner. De ti kostråd skal guide danskerne til en sundere og mere aktiv livsstil.

17 SEP 2013

Sidst Danmark fik nye kostråd var tilbage i 2005. I modsætning til, hvad mange tror, er det overordentligt sjældent, at myndighederne justerer på rådene til, hvor meget fisk og hvor lidt salt der skal på ugemenuen, samt hvilken slags fedt vi skal komme på stegepanden.

To nye kostråd

Kostrådene fra 2005 har været igennem en grundig revidering, og udover justeringer af eksisterende budskaber er der kommet to nye råd til.

Kostrådene er det bedste bud på at spise sådan, at man får alle de næringsstoffer, man har brug for i passende mængder. På den måde kan man bedst holde sig frisk og rask og bedst forebygge livsstilssygdomme. Trods rådenes enkle fremtoning er det et stort maskineri, som sættes i gang, når danskerne skal guides i, hvordan de kan leve lidt sundere.

Bag de nye 10 kostråd står Fødevarestyrelsen. Styrelsen har hentet solid videnskabelig rygdækning hos ledende danske forskere i sundhed, kost og ernæring og store skandinaviske og internationale forskningsarbejder. Den videnskabelige gennemgang er håndteret af DTU Fødevareinstituttet. Sundhedsstyrelsen har deltaget som observatør i evidensgruppen og formuleringsgruppen.