xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny vejledning om graviditet og ioniserende stråling

Patienter, der er eller kan være gravide, bliver også henvist til undersøgelser eller behandlinger baseret på ioniserende stråling. I enkelte tilfælde kan disse undersøgelser og behandlinger medføre væsentlige stråledoser til fosteret.

08 MAR 2023

Den nye vejledning er rettet mod afdelinger, der udfører undersøgelser eller behandlinger med brug af ioniserende stråling, hvor patienten er eller kan være gravid. Den henvender sig også til læger, der henviser til disse undersøgelser eller behandlinger, samt til andre, der skal rådgive patienter inden for området. 

”Vi har opdateret den gældende vejledning om graviditet og røntgenstråling. En af de større ændringer er, at vi nu har lavet en samlet vejledning, som omfatter alle de medicinske undersøgelser og behandlinger, hvor der bruges ioniserende stråling. Så vi har nu også inkluderet grenspecialerne nuklearmedicin og stråleterapi i vejledningen,” fortæller sektionsleder Hanne Waltenburg. 

Vejledningen omfatter både røntgenundersøgelser, stråleterapi samt nuklearmedicinske undersøgelser og behandlinger, og gennemgår de punkter, der bør overvejes ved undersøgelse og behandling af gravide patienter. 

Den er baseret på anbefalinger fra den internationale strålebeskyttelseskommission, ICRP, og det internationale atomenergiagentur, IAEA. I vejledningen henvises også til relevante regler i den danske strålebeskyttelseslovgivning.

  

Modtag nyheder fra Sundhedsstyrelsen

Vi har udskiftet det system, som vi udsender nyheder og pressemeddelelser med.

 

Vores pressemeddelelser og nyheder er nu opdelt i otte temaer, og du har selv mulighed for at tilpasse nyhedsstrømmen fra os, så du kun modtager nyheder, der handler om de emner, du er mest interesseret i.

 

Se overblikket og tilmeld dig vores nyhedstemaer

 

Hvis du i forvejen modtager nyheder fra Sundhedsstyrelsen, kan du ændre dit abonnement ved at gå ind på en af de e-mails, du har fra Sundhedsstyrelsen og klikke på 'Opdater tilmeldinger' eller 'Afmeld'.

 

Denne nyheds temaer:

 

Nyt om strålebeskyttelse