xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Ny prognose viser udviklingen blandt faggrupper i tandplejen

Prognosen, der går frem til 2045, viser, hvor mange tandlæger, specialtandlæger, tandplejere og kliniske tandteknikere, der kan forventes i de næste godt 20 år.

01 MAR 2024

Sundhedsstyrelsen udgiver hvert femte år en prognose for tandplejeområdet, der viser, hvad det samlede antal af tandlæger, specialtandlæger, tandplejere og kliniske tandteknikere kan forventes at blive i fremtiden.

Forventningen er, at der generelt vil ske en stigning i antallet af personer, der er uddannet til at arbejde med tandpleje frem mod 2045.

”Vores prognose viser, at der bliver flere tandlæger, tandplejere, kliniske tandteknikere og specialtandlæger frem mod 2045. For tandlægerne forventes et mindre fald frem mod 2030, men herefter vil det også stige til et højere niveau, end det er nu. Det skyldes blandt andet, at flere tandlæger går på pension, og at antallet af nyuddannede ikke stiger i samme takt. Det er vigtigt, at alle har mulighed for at opretholde en god tandsundhed. Vi følger derfor området tæt sammen med de relevante parter i vores udvalg og råd,” siger enhedschef Claus Malta Nielsen.

Sidste gang Sundhedsstyrelsen udgav tandplejeprognosen var i 2019. På baggrund af denne nye prognose fra 2024 vil Sundhedsstyrelsen i løbet af 2024 fastsætte, hvor mange specialtandlæger, der anbefales uddannet fremover og beskrive det i en såkaldt Dimensioneringsplan. Planen tager udgangspunkt i tandplejeprognosen, samt i dialog med tandplejens Prognose- og Dimensioneringsudvalg og det Nationale Råd for Tandlægers Videreuddannelse. 

Prognosens nøgletal

Forventningerne for perioden 2023-2045 ser sådan ud fordelt på de forskellige faggrupper:  

  • Antallet af tandlæger vil falde svagt (med 2 procent) frem mod 2030. Herefter stiger antallet af tandlæger, og samlet set over perioden forventes 7 procent flere tandlæger.
  • Antallet af specialtandlæger i tand-, mund- og kæbekirurgi stiger markant med 76 procent.
  • Antallet af specialtandlæger i tandregulering (ortodonti) stiger med 28 procent.
  • Antallet af tandplejere stiger med 23 procent.
  • Antallet af kliniske tandteknikere stiger med 30 procent. 

Tandplejeprognose 2023-2045