xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Vejledning skal give patienter med tandskader bedre mulighed for økonomisk tilskud

En ny vejledning for den regionale tandpleje skal gøre det nemmere for medarbejdere i sundhedsvæsenet at hjælpe patienter med tandskader efter kræftsygdom eller anden sygdom med at få tilskud til tandpleje.

07 NOV 2024

Flere kræftpatienter får tandskader eller andre senfølger i munden på grund af deres sygdom eller behandling, og det kan være forbundet med store udgifter for den enkelte. Derfor har regeringen og Folketingets partier vedtaget en lov, der giver mulighed for at få tilskud til tandpleje for flere kræftpatienter og enkelte andre grupper af patienter med tandproblemer som følge af deres sygdom, Loven trådte i kraft den 1. juli 2024 og gør det også mere enkelt for patienterne at søge tilskud.

”Det er en stor forbedring for de berørte patienter, at de har fået nemmere ved at få økonomisk støtte til behandling af tandskader og senfølger, som skyldes deres sygdom eller behandlingen af den”, siger sektionsleder i Sundhedsstyrelsen Hanne Bramaholm Hager. 

Loven er nu fulgt op af en revideret vejledning til personalet på landets tandklinikker, der beskriver, hvilke patienter, der helt konkret kan få tilskud til deres tandbehandling, eksempelvis kræftpatienter med tandskader og senfølger i munden. Vejledningen gør det også nemmere for personalet at finde ud af, hvilke krav der stilles til en henvisning, og hvilke kriterier der er for at indgå i ordningen som patient og dermed opnå tilskud

”Den nye vejledning til personalet på tandklinikkerne ude i landet skal gøre det nemmere for dem at vurdere, hvornår de kan henvise patienter til ordningen. Det skal i sidste ende betyde, at flere får gavn af ordningen, for eksempel patienter med tandskader efter kemobehandling eller stråling”, siger Hanne Bramaholm Hager. 

Tandskader og senfølger i munden kan både skyldes selve kræftsygdommen og behandlingen af den. Det kan for eksempel være nedsat spytproduktion, mistede tænder, beskadigede knogler i kæben eller infektioner.

Sundhedsstyrelsen har samarbejdet med en række relevante aktører om vejledningen; Faglige kompetencer fra tandlægeuddannelserne på Københavns og Aarhus universitet, tandlæger, der til daglig arbejder med at visitere patientgrupper under ordningen i regionerne samt Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

Vejledningen bliver revideret igen i 2025, når flere grupper bliver omfattet af tilbuddet 

Regeringen og et bredt flertal af partier har netop besluttet at udvide ordningen om tilskud til tandpleje yderligere, så den fra sommeren 2025 også kommer til at omfatte blandt andet mennesker med svær psykisk sygdom. Sundhedsstyrelsen vil i løbet af 2025 revidere vejledningen for den regionale tandpleje igen, så disse nye grupper indgår.  

Den regionale tandpleje: Vejledning for omfanget af og kravene til den regionale tandpleje