xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Alternative behandlingsmuligheder til Contalgin 5 mg, som er udgået fra det danske marked

Da depotmorfin 5 mg (Contalgin) aktuelt er udgået fra det danske marked, og det er uvist om præparatet kommer igen, har vi set på alternativer for anvendelsen af denne styrke. På det danske marked findes nu tre forskellige mærker af depotmorfin: Contalgin (10 mg, 30 mg, 60 mg, 100 mg og 200 mg), Doltard og Malfin (10 mg, 30 mg, 60 mg og 100 mg).

  • Andreas Halgreen Eiset Klinisk Farmakologi, Aarhus Universitetshospital
  • Anne Suhr Thykjær Farmakologi, Odense Universitetshospital og Esbjerg Sygehus
  • Astrid Johannesson Hjelholt Klinisk Farmakologisk Enhed, Aalborg Universitetshospital
  • Nicolai Wachmann Klinisk Farmakologi, Aarhus Universitetshospital
  • Eva Aggerholm Sædder Klinisk Farmakologi, Aarhus Universitetshospital
  • Troels Korshøj Bergmann Farmakologi, Odense Universitetshospital og Esbjerg Sygehus

 

Der er generelt ikke evidens for eller imod brug af depotmorfin Contalgin 5 mg i ud- eller nedtrapning. Hverken sammenlignet med andre styrker depotmorfin, hurtigtvirkende morfin eller afhængigt af forudgående kort- eller langvarigt forbrug. Således bygger denne artikel på både nationale og internationale “expert opinions” og ”consensus statements”. I artiklen beskrives udelukkende problematikken omkring ophørt tilgængelighed af Contalgin 5 mg. Beskrivelse af indikation for opioid-behandling, indikation for ned- eller udtrapning, non-farmakologiske indsatser og behandling af eventuelle abstinenssymptomer ligger uden for denne artikel.

Hovedbudskaber

Fremgangsmåde ved udtrapning af depotmorfin uden Contalgin 5 mg

  • Da Contalgin 5 mg ikke er tilgængeligt bliver mindste mulige reduktion 10 mg per trin. Det betyder, at varigheden af nogle dosistrin ofte må forlænges.
  • Efter både kortvarig (< 6 uger) og langvarig (> 6 uger) behandling med depotmorfin anbefales udtrapning, som tilpasses den enkelte patient (Se tabel 1 og 2).
  • I tilfælde hvor den endelige udtrapning er svær, kan der være behov for meget små dosistrin til sidst i udtrapningen, hvor der kan anvendes hurtigtvirkende morfin (fx 5 mg x 2/døgn), og den endelige udtrapning kan ske fra denne dosis. Her kan overvejes behandlingskrævende komorbiditet og/eller specialiserede tilbud, fx smertecentre.
  • Det kan ikke anbefales at erstatte Contalgin 5 mg med depot-oxycodon 5 mg, da oxycodon er mere potent end morfin. Således svarer depot-oxycodon 5 mg næsten til depotmorfin 10 mg.

Udtrapning af morfin

I flere guidelines understreges det, at udtrapningsplanen (dosis-trin, formulering og hastighed) bør udarbejdes sammen med patienten. Der er ikke evidens for, at bestemte dosis-trin er afgørende i ned- eller udtrapning. Generelt anbefales nedtrapning i trin på 5-20% af oprindelig dosis afhængigt af klinik og patientpræferencer.

Se tabel 1 og 2 på næste side for eksempler på udtrapningsplaner. Generelt er der størst sandsynlighed for succes med langsom ned- og udtrapning for at undgå abstinenssymptomer og autoseponering af ned- eller udtrapningsplanen. Mod slutningen af udtrapningen kan udtrapningshastigheden forlænges yderligere, således at patienten forbliver på samme dosis i længere tid, fx hvis det pågældende lægemiddel ikke findes i tilstrækkeligt små doser [1–11]. Der er heller ikke evidens for, at bestemte formuleringer (hurtigt virkende vs. depotmorfin) bør foretrækkes ved ned- eller udtrapning. I nogle guidelines anbefales det at bruge depotopioid i ned- og udtrapning, samt begrænse hurtigtvirkende opioid til tilfælde, hvor den sidste dosis vanskeligt stoppes. Man kan fx overgå til hurtigtvirkende opioid x 2-4/døgn, som derefter udtrappes. Andre guidelines anbefaler, at der ned- og udtrappes med samme formulering, som patienten har brugt terapeutisk [7, 8, 12, 13]. Endelig er der ikke evidens for, at seponering fra en bestemt dosis bør foretrækkes. Flere guidelines angiver seponering direkte fra morfin (depot eller hurtigtvirkende) 10 eller 15 mg x 1/døgn om aftenen, uanset om der er tale om kort eller lang ned- og udtrapningsperiode, eller om der er tale om kortvarigt (fx post-operativt) eller langvarigt (fx over måneder og år) forudgående opioidforbrug [5, 7].

Opdateret 19 AUG 2024