xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

5. Stofmarked og kriminalitet

Hvert år bliver flere tusinde personer sigtet for overtrædelser af narkotikalovgivningen, og der bliver foretaget et større antal anmeldelser med en eller flere sigtelser. Politiet beslaglægger store mængder illegale stoffer.

Sundhedsstyrelsen vurderer og indstiller løbende nye psykoaktive stoffer til optagelse på bekendtgørelsen over euforiserende stoffer. Mange nye misbrugspotentielle stoffer bliver forbudte i Danmark – enten via indstillinger fra Sundhedsstyrelsen, EU-beslutninger eller via gruppevise forbud.

Mange nye psykoaktive stoffer med misbrugspotentiale bliver hvert år indberettet fra EU’s medlemslande, og et stort antal nye psykoaktive stoffer er under overvågning i medlemslandene. 

Der er ingen indholdsdeklaration på de illegale stoffer i Danmark, og retskemiske analyser af tabletter, pulver og væsker mv. viser høje og lave koncentrationer og forskellige stofblandinger. Renheden af det aktive stof MDMA både i ecstasytabletter og krystalliseret form har de seneste år været på det højeste niveau nogensinde målt, og det kan medføre, at risikoen for forgiftninger stiger.

Opgørelser over narkotikakriminalitet, beslaglæggelse og stofmarked fremgår i delrapport 5:

Narkotikakriminalitet, beslaglæggelse og stofmarkedet, 2023 

Narkotikakriminalitet, beslaglæggelse og stofmarkedet, 2022

Narkotikakriminalitet, beslaglæggelse og stofmarkedet, 2021

Narkotikakriminalitet, beslaglæggelse og stofmarkedet, 2020

Narkotikakriminalitet, beslaglæggelse og stofmarkedet, 2018

Opdateret 19 JUN 2023