Seponeringslisten: Det er ligeså vigtigt at stoppe med medicin, som det er at starte
En ny seponeringsliste ligger klar, frisk fra trykning. Den beskriver, hvornår det er hensigtsmæssigt at stoppe med medicin og indeholder denne gang et øget fokus på patienter, der lever med svær skrøbelighed.
Seponeringslisten samler nationale anbefalinger om seponering og skal fastholde fokus på, hvor vigtigt det er at tænke ophør af brug af lægemidler, både af hensyn til patienten selv og til folkesundheden generelt:
”Seponeringslisten har nu eksisteret i 10 år, og vi kan se, at den stadig er et meget brugt redskab af lægerne. De befinder sig i en hverdag, hvor der er mange flere anbefalinger og retningslinjer for, hvornår der skal startes et lægemiddel, end hvornår et lægemiddel skal stoppes igen. Her er Seponeringslisten deres beslutningsstøtte til at stoppe uhensigtsmæssige og unødvendige behandlinger hos deres patienter,” siger projektleder Fie Madvig Larsen.
Seponeringslisten giver anbefalinger til de hyppigst anvendte og højest prioriterede lægemiddelgrupper i almen praksis. Men samtidig opfordres lægen i den nye liste til at tage stilling til hele patientens medicinliste – også når det gælder håndkøbsmedicin og naturlægemidler.
Læger kan forsøge seponering ved de fleste lægemidler. Anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen er, at der altid bliver registreret en revurderings- eller slutdato for behandlingen allerede ved ordination af medicin. Og at man undervejs kan tale med patienterne om seponering - eller hvis det føles mere trygt for patienterne, at de kan prøve at tage en ”pause” fra behandlingen, hvilket kan være starten på en seponering.
I år sætter listen også fokus på patienter, som lever med svær skrøbelighed. For eksempelvis har ældre personer en øget følsomhed for både effekt og bivirkninger af medicin. Derfor kan de ofte klare sig med mindre dosis af medicin eller ligefrem undvære noget medicin.
”Seponeringslisten er et vigtigt værktøj for læger og andet sundhedspersonale. Men som samfund har den også en stor betydning. Hvis vi undgår overforbrug og uhensigtsmæssig brug af medicin, kan det være med til at øge livskvaliteten hos brugere, uden at det giver mere sygelighed, og potentielt kan det reducere antallet af indlæggelser på hospitalet,” siger projektleder Fie Madvig Larsen.
Seponeringslisten udsendes i fysisk form til landets læger med Ugeskrift for Læger. Desuden bliver listen uddelt fra regionernes stande på Lægedage, og den er også publiceret på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.
Læs mere om Seponeringslisten 2025
Seponeringslisten er tilgængelig i:
- online udgave (MAGICapp) med kildehenvisninger og forkortelsesliste
- printvenlig pdf-udgave med information via mouseover (mouseover virker kun ved download til Adobe Acrobat)
Høring af seponeringslisten 2025
Ændringer fra forrige udgave
Ændringer i udseendet:
- Forsidens ”tommelfingerregler” og ”seponering er en proces” er fremhævet for at sætte øget fokus på budskaberne. Informationen i boksen på forsiden er nyttige oplysninger om generelle anbefalinger og forudsætninger for seponering og brug af listens øvrige anbefalinger
- Al støttetekst og rationaler til seponeringsbudskaberne er fjernet fra den fysiske liste for at skabe plads til flere budskaber. Støttetekst og rationaler kan i stedet findes i den digitale udgave og som mouseover i pdf-versionen.
Ændringer i indholdet
- Der opfordres til at tage stilling til patienternes brug af håndkøbsmedicin og naturlægemidler
- Betablokkere anbefales seponeret som monoterapi ved ukompliceret hypertension
- Blærespasmolytika præciseres til, at det én gang om året bør pauseres i 3 uger med henblik på revurdering af effekt
- Statiner, NSAID, bisfosfonater og midler mod demens anbefales seponeret ved svær skrøbelighed
- Afsnittet om opioider er reduceret, for at budskabet står mere klart. Budskabet er uændret
- Pramipexol som lægemiddelgruppe er på opfordring tilføjet til listen igen
- Sederende antihistaminer anbefales seponeret ved angst og uro
- Herudover er der mindre præciseringer og justeringer af listens formuleringer og budskaber
Gode råd til borgere om medicin
- Mange former for medicin skal sjældent tages hele livet.
- Medicin skal kun bruges, når den er nødvendigt. Derfor kan det være relevant at gennemgå din medicin med din læge en gang imellem.
- Tal med din læge om, hvornår du skal stoppe med din medicin igen, allerede når du får medicinen udskrevet første gang.
- Hvis du er i behandling med meget forskellig medicin på én gang, er der større risiko for, at du får bivirkninger. Det skyldes, at forskellig medicin kan påvirke hinanden og give uønskede og alvorlige virkninger – det gælder også for også håndkøbsmedicin og naturlægemidler.
- Med alderen ændres hvordan medicin optages, fordeles, nedbrydes og udskilles i kroppen. Derfor er det en ekstra god idé at gennemgå din medicin med din læge en gang i mellem.
- Selv hvis du får meget medicin, må du ikke stoppe med at tage noget af det, før du har talt med din læge om det. Medicinen kan være vigtig for dig, men måske kan din medicin reduceres eller undværes helt.