xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Borgere og pårørende: Faste teams er en god idé, men kræver forsat udvikling

Ifølge en ny undersøgelse oplever borgere og pårørende, at faste teams i hjemmeplejen gør en positiv forskel, når det fungerer. Men der er stadig rum for forbedring.

05 FEB 2025

”Vi vil godt nok helst have, at det er de faste, der kommer her. De kender jo rutinerne. De ved, hvad de skal gøre.” Sådan siger en af de ældre borgere, der medvirker i VIVEs nye undersøgelse om faste teams ”Borgeres og pårørendes oplevelse af ældrepleje i faste, tværfaglige og selvstyrende teams”.

Indførelsen af faste, tværfaglige og selvstyrende teams betragtes både politisk og i den kommunale ældrepleje som en central del af løsningen på ældreplejens udfordringer. Nu har VIVE foretaget en stor undersøgelse for Videnscenter for ældrepleje af, hvordan borgere og pårørende oplever det at modtage hjemmehjælp fra faste, tværfaglige og selvstyrende teams. Undersøgelsen bygger på observationsbesøg og interviews med borgere, pårørende og ledere.

Fire faktorer påvirker borgernes tilfredshed med ældreplejen

Undersøgelsen viser, at borgere og pårørende overordnet set støtter op om de faste teams, og at de oplever, at ordningen gør en positiv forskel, når den lykkes. Det kræver dog, at særligt fire faktorer gør sig gældende:

  • Gensidigt kendskab: Det giver bedre mulighed for at danne en relation mellem borgere, pårørende og ældreplejens medarbejdere. Det skaber tryghed, større forståelse og fælles rutiner.
  • Tværgående sammenhæng: Med tværgående sammenhæng mellem alle de kommunale medarbejdere og instanser, der indgår i borgerens ældrepleje, slipper borgeren og/eller de pårørende for at fungere som bindeled.
  • Medbestemmelse: Borgeren oplever at have indflydelse og medbestemmelse på hjælp og pleje.
  • Pårørendesamarbejde: Pårørende (både samboende og ikke-samboende) oplever at blive inddraget og have et godt samarbejde med ældreplejen.

Kræver fortsat udvikling

Selvom undersøgelsens deltagende kommuner har arbejdet med faste teams i flere år, oplever flere borgere og pårørende, at der er et stykke vej, før organiseringsformen fungerer optimalt for dem:

Mange borgere oplever stadig skiftende medarbejdere i deres hjem, brud på tværgående sammenhæng samt begrænsede muligheder for medbestemmelse. Derudover oplever flere pårørende, at det er svært at blive inddraget, selvom det kunne være til gavn for borgere og medarbejdere.

Undersøgelsen viser således, at implementeringen af de faste, tværfaglige og selvstyrende teams er en kontinuerlig proces, der fortsat kræver fokus og udvikling.

Glæd dig til webinar om faste teams

Vil du vide mere om faste, tværgående og selvstyrende teams, har du mulighed for at deltage i et gratis webinar om emnet, som Videnscenter for ældrepleje inviterer til i foråret. Hold øje med, hvornår tilmeldingen åbner, i dette nyhedsbrev eller på vores Facebook- eller LinkedIn-profil.

Læs analysen om faste teams


Sådan er undersøgelsen blevet til

Undersøgelsen ”Borgeres og pårørendes oplevelse af ældrepleje i faste, tværfaglige og selvstyrende teams” bygger på

  • 30 observationsbesøg i borgeres hjem i forbindelse med besøg af ældreplejens medarbejder
  • Interviews med 29 borgere og i alt 23 pårørende
  • Interviews med tre kommunale ledere.

Undersøgelsen er afgrænset til den kommunale ældrepleje, der modtages i eget hjem i regi af faste, tværfaglige og selvstyrende teams.