xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold
Bedre måltider til ældre
Ernæring | Rammer om måltidet

Temaside: Styrk appetitten blandt ældre

Opdateret 19 DEC 2022

Det er normalt at opleve nedsat appetit i takt med at man bliver ældre. Når appetitten bliver mindre, bliver det sværere at få spist nok. Og det kan øge risikoen for et utilsigtet vægttab, ligesom kroppen kan svækkes og den generelle trivsel mindskes. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på de små ting man aktivt kan gøre for at styrke appetitten hos de ældre. Maden er nemlig først ernæring når måltidet er spist. Vores appetit og præferencer er individuelle, og det bliver de ved med at være hele livet. Men der er nogle generelle opmærksomhedspunkter, som hjælpe godt på vej når vi snakker om at styrke appetitten hos de ældre. 

Rammerne om måltidet kan være særligt vigtige

Madens smag, udseende, anretning og de fysiske og sociale rammer for måltidet har alt sammen betydning for lysten til at spise. Og det kan være afgørende for at maden kommer fra tallerken til mund. Det er der gode eksempler på rundt omkring i landet:

 

Fokus på appetit hele døgnet

Appetit bør være et fokuspunkt ikke kun til de store hovedmåltider, men også ved mellemmåltiderne. For især småtspisende ældre er mellemmåltiderne nemlig helt afgørende. Og for nogle er det her der er mest appetit. Flere kommuner har på forskellig vis haft fokus på mellemmåltiderne:

 

Nogle ældre skal vi være særligt opmærksomme på

Mange kan med alderen opleve tiltagende problemer med at tygge og synke maden. Det kan gøre det endnu sværere at spise, og stille særlige krav til madens konsistens. Men mad med modificeret konsistens kan nemt se anderledes ud end de måltider man kender, og det kan for mange udfordre appetitten yderligere. Flere steder i landet har man arbejdet fokuseret på at styrke appetit og dermed ernæringstilstanden hos borgere med dysfagi gennem forskellige tiltag:

 

Film om at styrke appetitten – og hvorfor det er et vigtigt fokus

Her er en film om hvordan I som medarbejdere kan være med til at styrke appetitten hos de ældre. Se den for eksempel med en kollega og snak videre om hvordan I hos jer kan arbejde videre med at styrke appetitten.

 

 

Vil I arbejde videre med at styrke appetitten?

  • Hvad fungerer godt hos jer i forhold til at styrke appetitten hos de ældre?
  • Er der nogle af eksemplerne som I kan bruge i jeres hverdag?
  • Hvordan kan I blive bedre til at arbejde aktivt med at styrke appetitten?
  • Hvad har I brug for at gøre og hvad kunne næste skridt være?