xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Gode erfaringer med støtte og rådgivning til mennesker med demens og deres pårørende

Erfaringerne fra op mod 100 kommunale initiativer til at lave aktiviteter, rådgivning og aflastnings- og afløsningstilbud til mennesker med demens og deres pårørende er blevet samlet. De to erfaringsopsamlinger, som de er mundet ud i, kan nu bruges af andre kommuner som inspiration.

10 OKT 2024

Pårørende kan opleve, at uformelle pleje- og omsorgsopgaver er så belastende, at de har svært ved at vedligeholde deres sociale liv, og at de ikke har overskud til at yde den støtte, de gerne vil. Det kan påvirke deres helbred og livskvalitet negativt.

Derfor er tilbud om meningsfulde aktiviteter for mennesker med demens, samt rådgivning og aflastning af deres pårørende, begge vigtige, når kommunen vil lave indsatser, der skal skabe god trivsel hos begge parter.

De to nye erfaringsopsamlinger viderebringer de gode erfaringer, som mange kommuner har opnået gennem puljestøttede initiativer og indsatser med aflastning og afløsning og rådgivnings- og aktivitetscentre henover de seneste år.

”Opsamlingerne kommer blandt andet med viden om, hvordan man kan tilpasse rammerne og indholdet for at skabe meningsfulde aktiviteter og rådgivning for mennesker med demens og deres pårørende samt tilbud målrettet pårørendes behov for aflastning og afløsning. Vi håber, at de kan inspirere kommuner, der ønsker at gå i gang med lignende tilbud, og være med til at videreudvikle de nuværende tilbud om aflastning, aktiviteter og rådgivning”, siger Mads Biering la Cour, enhedschef i Sundhedsstyrelsens Enhed for ældre og demens.

De pårørende har generelt haft et positivt udbytte af tilbuddene. De har bl.a. oplevet at kunne spejle sig i andre i samme situation, opnået nye mestringsstrategier, fået dybere indsigt i demenssygdommen og dannet netværk og fællesskab.

Erfaringsopsamlingerne indeholder ud over gode eksempler tidligere udarbejdet inspirationsmateriale, en evaluering samt interviews med en række udvalgte initiativer.

Læs erfaringsopsamling om afløsning og aflastning til mennesker med demens og deres pårørende

Læs erfaringsopsamling om rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende

 

Fakta om puljemidlerne

Sundhedsstyrelsen har gennem de seneste 8 år udmøntet fire puljer til aktiviteter, rådgivning og aflastning for mennesker med demens og deres pårørende.

 

Puljer om aflastning og afløsning:

  • Aflastning af pårørende til demente i egen bolig (2016-2017)
  • Flere og mere meningsfulde dag- og aflastningstilbud samt støtte til yngre med demens (2018-2019)
  • Flere, bedre og mere fleksible aflastningstilbud til mennesker med demens og deres pårørende, der skal sikre pårørende et frirum fra sygdommen (2020-2023)

 

Pulje om rådgivning og aktiviteter:

  • Rådgivnings- og aktivitetscentre for mennesker med demens og deres pårørende (2017-2019 med forlængelse 2020-2023)