xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

God sikkerhed med danske nukleare anlæg

De nukleare tilsynsmyndigheder har netop overleveret den 2. rapport om sikkerheden på de nukleare anlæg i Danmark til indenrigs- og sundhedsministeren samt Folketinget. Rapporten konkluderer, at de nukleare anlæg bliver drevet og afviklet på sikkerhedsmæssig tilfredsstillende vis.

19 SEP 2024

De nukleare anlæg i Danmark er placeret på Risø-halvøen nord for Roskilde, hvor forsøgsreaktorer og tilhørende anlæg har været i drift fra sidst i 1950´erne til 2001. Siden da har arbejdet med at demontere reaktorerne, nedrive anlæg og pakke det resulterende radioaktive affald været i gang.

Sundhedsstyrelsen udgør sammen med Beredskabsstyrelsen de nukleare tilsynsmyndigheder. Det er derfor Sundhedsstyrelsens opgave, sammen med Beredskabsstyrelsen, at føre tilsyn med, at afviklingsarbejdet foregår i overensstemmelse med atomanlægslovens bestemmelser. Sundhedsstyrelsen fører sideløbende tilsyn med at strålebeskyttelseslovgivningens krav overholdes under afviklingsarbejdet.

De nukleare tilsynsmyndigheders 2. rapport, der dækker perioden 2015-2022, er netop overleveret til Folketinget. I rapporten konkluderes, at afviklingsarbejdet på de nukleare anlæg foregår således, at den nukleare sikkerhed opretholdes på tilfredsstillende vis.

”Sundhedsstyrelsen er som nuklear tilsynsmyndighed ansvarlig for tilsynet med efterlevelsen af bestemmelserne i atomanlægsloven og opretholdelsen af sikkerheden på de nukleare anlæg i Danmark. Med rapporten får ministeren, Folketinget og offentligheden i Danmark et indblik i, hvilke nukleare anlæg der findes i Danmark, resultatet af tilsynsarbejdet og hvordan sikkerheden på de nukleare anlæg opretholdes,” siger chefkonsulent David Garf Ulfbeck.

De nukleare tilsynsmyndigheder gør løbende status for den nukleare sikkerhed på Risø-halvøen og rapporterer til indenrigs- og sundhedsministeren, som orienterer Folketinget. Den endelige status for den nukleare sikkerhed rapporteres, når afviklingsarbejdet er helt afsluttet, hvilket efter planen foregår efter 2028.

Statusrapport for den nukleare sikkerhed - anden statusrapport