xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Nye rammer for behandling af voksne med psykofarmaka

Sundhedsstyrelsen udgiver en ny vejledning om behandling med psykofarmaka af voksne med psykiske lidelser og adfærdsforstyrrelser.

17 SEP 2024

Den nye vejledning samler og opdaterer indholdet af to ældre vejledninger og kommer med nye rammer for området.

”De to tidligere vejledninger om behandling med antidepressive og antipsykotiske lægemidler har mange år på bagen og trængte til at blive gennemgået og fornyet. Samtidig var der også vigtige områder, som vejledningerne ikke dækkede, fx ADHD. Den nye vejledning er blevet til sammen med en større gruppe fagfolk, patientrepræsentanter og høringsparter, hvor det bl.a. er blevet drøftet, hvad der fortsat skal være en opgave for læger ansat i psykiatrien, og hvad vi i dag mener kan varetages i almen praksis. Det vigtigste for os er, at både læger og patienter føler sig trygge, når der behandles med psykofarmaka”, siger enhedschef Maria Herlev Ahrenfeldt.

Samspillet mellem patienten og lægen er i højere grad i fokus i den nye vejledning. Det kommer bl.a. til udtryk ved, at læger forpligtes til at tilbyde hjælp til aftrapning. Dette gælder også i situationer, hvor en patient insisterer på at stoppe, selvom lægen opfatter det som uhensigtsmæssig.

Derudover beskriver vejledningen en lang række forhold, der skal være opfyldt, før at en patient kan overgå til behandling i andet regi – alt sammen med ambitionen om bedre overgange for patienter i behandling med psykofarmaka.

Den nye vejledning åbner desuden op for, at læger fremover kan sammensætte et mere fleksibelt og målrettet behandlingsforløb med blandt andet antipsykotika, da der nu er færre specifikke krav til monitorering. Det skaber plads til lægens faglige skøn. Almen praksis kan også overtage vedligeholdelsesbehandling med de fleste typer psykofarmaka, hvis det foregår ud fra den plan, der er skitseret af en læge ansat i psykiatrien eller en læge med særlige kompetencer i patientens epikrise.

Med den nye vejledning er der mulighed for, at almen praksis kan få en større rolle, hvis de får et kompetenceløft inden for udvalgte psykiske lidelser og adfærdsforstyrrelser.

Selvom den nye vejledning giver mulighed for at ændre i opgavefordelingen, flytter den i sig selv ikke opgaver mellem sektorer. En flytning af opgaver vil kun kunne finde sted på baggrund af aftaler mellem relevante parter.

”Vejledningen beskriver rammerne for, hvilke opgaver der skal varetages af en læge ansat i psykiatrien eller en læge med særlige kompetencer. Det skal forstås sådan, at opgaven skal varetages af speciallæger i psykiatri og speciallæger med kompetencer på tilsvarende niveau inden for den pågældende lægemiddelbehandling og læger, der arbejder under supervision af psykiatrisk speciallæge. Det er vores klare indstilling, at lægen selv kan og skal kunne vurdere sine kompetencer inden for behandling med hvert enkelt lægemiddel og henvise patienten til rette fagperson, hvis de ikke selv besidder kompetencerne”, siger Maria Herlev Ahrenfeldt.

Det bliver i den nye vejledning om behandling med psykofarmaka defineret, at det er en opgave for en læge ansat i psykiatrien eller en læge med særlige kompetencer at starte behandling af psykiske lidelser og adfærdsforstyrrelser med lægemidler som fx lithium, MAO-hæmmere og medicin mod hyperkinetiske forstyrrelser. Samtidig frafalder det tidligere krav om, at det er en speciallæge i psykiatri, der skal opstarte behandling af 18-24-årige med antidepressive lægemidler mod depression.

”Med den nye vejledning vil også læger med særlige kompetencer, dvs. læger med kompetencer og viden på niveau med psykiatriske speciallæger inden for et specifikt område, fx ADHD, kunne lave første ordination af medicin mod hyperkinetiske forstyrrelser. Det giver bl.a. den rutinerede læge, der arbejder på misbrugscenteret eller i almen praksis mulighed for at opstarte patienter, uden at de skal stå på venteliste i flere år til en speciallæge i psykiatri”, siger Maria Herlev Ahrenfeldt.

Månedsbladet Rationel Farmakoterapi, der udkommer den 28. oktober på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og med Ugeskrift for Læger, handler om den nye vejledning og giver generel info omkring vejledninger fra Sundhedsstyrelsen.

Vejledningen træder i kraft den 17. september 2024. Samme dag frafalder de krav, der står i de ældre vejledninger om antidepressiva og antipsykotika. Vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler vil blive opdateret, så indholdet i vejledningerne flugter.

Læs mere om vejledning om behandling med psykofarmaka af voksne med psykiske lidelser og adfærdsforstyrrelser her

Læs hele vejledningen på retsinformation.dk her

Link til Læs om vejledningen på høringsportalen her

Fakta om vejledninger

Vejledninger fra Sundhedsstyrelsen er ikke juridisk bindende, men de angiver, hvad en læge skal gøre for at overholde gældende lovgivning og agere patientsikkert.

 

Langt størstedelen af Sundhedsstyrelsens vejledninger har ophæng i Autorisationslovens § 17, der bl.a. beskriver, at ”en autoriseret sundhedsperson under udøvelsen af sin virksomhed er forpligtet til at udvise omhu og samvittighedsfuldhed”.

 

Desuden kan vejledningerne udgøre grundlaget til at definere klinisk standard, når der foretages tilsyn eller afgørelse i klagesager af Styrelsen for Patientsikkerhed og Styrelsen for Patientklager.

Hvad er "en læge ansat i psykiatrien" eller "en læge med særlige kompetencer” i relation til den nye vejledning?

Når vejledningen angiver "læge med særlige kompetencer", menes der speciallæger i psykiatri, speciallæger i børne- og ungdomspsykiatri og andre speciallæger med kompetencer på tilsvarende niveau inden for den pågældende lægemiddelbehandling.

 

Når vejledningen angiver "læge ansat i psykiatrien", menes også læger, der arbejder under supervision af psykiatrisk speciallæge indenfor samme afdeling/klinik i primær eller sekundær sektor (fx læger under uddannelse ansat i psykiatrien).