xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Gravide tilbydes vaccination mod influenza og covid-19

Gravide har en øget risiko for et alvorligt forløb med influenza og covid-19. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide bliver vaccineret mod begge sygdomme i 2. eller 3. trimester. Vaccination beskytter også det ufødte barn.

Opdateret 06 SEP 2023

De fleste gravide, som smittes med influenza eller covid-19, oplever et ukompliceret sygdomsforløb. Gravide har dog en øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 og influenza. Risikoen stiger jo længere henne i graviditeten, man er. Derfor anbefales vaccination mod covid-19 og influenza til alle gravide i 2. og 3. trimester.

Vaccination af den gravide mod influenza og covid-19 nedsætter denne risiko. Begge vacciner er sikre for den gravide og fosteret.

Når du bliver vaccineret under din graviditet, bliver dit barn automatisk også beskyttet i den første tid efter fødslen. Endelig er du, som dit barns tætteste kontakt, en potentiel smittekilde til influenza og covid-19, hvis du ikke bliver vaccineret.

Gratis vaccination

Vaccination er gratis for gravide i perioden 1. oktober 2023 til 15. januar 2024.

Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før eller er blevet vaccineret tidligere. Det skyldes, at der findes flere influenzatyper, og at influenzavirus kan ændre sig fra år til år. Derudover aftager effekten af vaccinen efter ca. et halvt år.

For covid-19 gælder, at tidligere sygdom eller vaccination formentlig giver en vis beskyttelse mod alvorlig sygdom, men du kan stadig blive smittet med covid-19 og er som gravid i øget risiko for et alvorligt forløb. Dette skyldes at covid-19 virus ændrer sig og at effekten af vaccinen aftager med tiden.

Hvis du er gravid og aldrig er blevet vaccineret mod covid-19 før anbefales vaccination allerede fra 1. trimester.

 

 

 

Spørgsmål og svar om vaccinationer

1. Hvordan bestiller jeg tid?

Hvis du anbefales vaccination, fordi du er gravid, vil du ikke modtage en invitation. Du skal i stedet gå direkte ind på www.vacciner.dk, hvor du har mulighed for at bestille tid på baggrund af en tro- og love erklæring. . Der vil være en guide på vacciner.dk, der kan vejlede dig.

2. Hvornår kan jeg bestille tid til vaccination?

Hvis man er under 65 år og anbefales vaccination, fordi man er i øget risiko for et alvorligt forløb, fx på grund af visse kroniske sygdom eller graviditet, vil man ikke modtage en invitation. Man skal i stedet gå direkte ind på www.vacciner.dk, hvor man fra den 20. september har mulighed for at bestille tid på baggrund af en tro- og love erklæring.

Hvis man er under 18 år og anbefales vaccination, fordi man er i øget risiko for et alvorligt forløb, fx på grund af kronisk sygdom eller graviditet, vil man ikke modtage en officiel invitation fra Sundhedsstyrelsen. Hvis man er 15-17 år kan man fra den 23. oktober gå direkte ind på www.vacciner.dk, hvor man har mulighed for at bestille tid til influenzavaccination på baggrund af en tro- og love erklæring. Forældre til børn under 15 år kan fra den 23. oktober ligeledes gå ind på www.vacciner.dk, hvor de har mulighed for at bestille tid til influenzavaccination på baggrund af en tro- og love erklæring. Vaccination mod covid-19 for personer under 18 år, sker efter lægelig vurdering af en speciallæge i pædiatri.

Hvis du har brug for hjælp til at bestille tid til vaccination, kan du ringe til din region. Du kan finde deres telefonnummer nedenfor:

Region Hovedstaden: Telefon: 38 64 99 00.
Region Sjælland: Telefon 70 20 42 33.
Region Syddanmark: Telefon 99 44 07 17 (tast 1).
Region Midtjylland: Telefon 70 23 24 15.
Region Nordjylland: Telefon 97 64 84 63.

3. Hvornår i min graviditet skal jeg vaccineres?

Du kan blive vaccineret i 2. eller 3. trimester.

Gravide, der ikke tidligere er blevet vaccineret mod covid-19, eller gravide som også har øvrige sygdomme eller tilstande, der øger risikoen for et alvorligt forløb med covid-19, anbefales at blive vaccineret mod covid-19 i 1. trimester.

Gravide, som også har øvrige sygdomme eller tilstande, der øger risikoen for et alvorligt forløb med influenza, anbefales også at blive vaccineret mod influenza i 1. trimester. 

4. Hvilke bivirkninger kan vaccinerne give?

Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også vaccinerne mod influenza og covid-19.

Nogle får feber, hovedpine eller bliver øm i området, hvor de er blevet vaccineret. Det er helt almindelige bivirkninger, som går over af sig selv.

Det er meget sjældent, at nogen får svære allergiske reaktioner efter vaccination.

Hvis du tidligere har reageret med svær allergisk reaktion efter en vaccination eller efter injektion med et andet lægemiddel, bør du tale med en læge, før du bliver vaccineret.

5. Er det sikkert at blive vaccineret i min graviditet?

Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination af gravide, da vaccinerne er sikre, effektive og giver en god beskyttelse mod alvorlige forløb med covid-19 og influenza. Vaccinerne er sikre både for den gravide og for dit ufødte barn, uanset hvilket trimester de gives i.

Vaccinerne mod covid-19 og influenza har været brugt til gravide i flere år og i mange forskellige lande. Derfor er brugen blandt gravide grundigt undersøgt. Undersøgelserne viser entydigt, at vaccinerne er sikre både for mor og barn. 

6. Kan jeg blive vaccineret mod covid-19 og influenza samtidigt?

Hvis du er i gravid i 2. eller 3. trimester, anbefaler vi, at du bliver vaccineret mod både influenza og covid-19, så du og dit barn er bedst muligt beskyttet henover efteråret og vinteren.

Du kan trygt blive vaccineret mod influenza og covid-19 på samme tid. Man må dog ikke blande vaccinerne i samme sprøjte, så du skal have 2 stik.