xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Gravide tilbydes vaccination mod influenza og covid-19

Gravide har en øget risiko for et alvorligt forløb med influenza og covid-19. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide bliver vaccineret mod begge sygdomme i 2. eller 3. trimester. Vaccination beskytter også det ufødte barn. Anbefalingen gælder kun i efterårs- og vintersæsonen.

De fleste gravide, som smittes med influenza eller covid-19, oplever et ukompliceret sygdomsforløb. Gravide har dog en øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19 og influenza. Risikoen stiger jo længere henne i graviditeten, man er. Derfor anbefales vaccination mod covid-19 og influenza i efterårs- og vintersæsonen til alle gravide i 2. og 3. trimester.

Vaccination af den gravide mod influenza og covid-19 nedsætter risikoen for et alvorligt forløb. Begge vacciner er sikre for den gravide og fosteret.

Når du bliver vaccineret under din graviditet, bliver dit barn automatisk også beskyttet i den første tid efter fødslen. Endelig er du, som dit barns tætteste kontakt, en potentiel smittekilde til influenza og covid-19, hvis du ikke bliver vaccineret.

Gratis vaccination

Vaccination er gratis for gravide i perioden 1. oktober 2023 til 15. januar 2024.

Du er ikke beskyttet mod influenza, selvom du har haft sygdommen før eller er blevet vaccineret tidligere. Det skyldes, at der findes flere influenzatyper, og at influenzavirus kan ændre sig fra år til år. Derudover aftager effekten af vaccinen efter ca. et halvt år.

For covid-19 gælder, at tidligere sygdom eller vaccination formentlig giver en vis beskyttelse mod alvorlig sygdom, men du kan stadig blive smittet med covid-19 og er som gravid i øget risiko for et alvorligt forløb. Dette skyldes at covid-19 virus ændrer sig og at effekten af vaccinen aftager med tiden.

Hvis du er gravid og aldrig er blevet vaccineret mod covid-19 før anbefales vaccination allerede fra 1. trimester.

 

 

Opdateret 04 APR 2024