xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 54 54">
Gå til indhold

Lægeprognose 2024-2050: Udbuddet af læger og speciallæger

Sundhedsstyrelsens lægeprognose viser den forventede udvikling i udbuddet af læger og speciallæger. Materialet består af en rapport og en interaktiv datavisning.

08 OKT 2024

Om prognosen

Lægeprognosen indeholder fremskrivninger med forskellige scenarier for den forventede udvikling i udbuddet af læger og speciallæger i fremtiden.

Lægeprognosen giver et vidensgrundlag for myndigheder og andre aktører om den forventede fremtidige lægelige arbejdsstyrke, og indgår blandt andet i det samlede grundlag for fastsættelsen af antallet af uddannelsesforløb i speciallægeuddannelsen og rådgivning om kandidatproduktionens størrelse. Prognosen udarbejdes i samarbejde med Sundhedsdatastyrelsen.

Tallene i prognosen 2024-2050 er blandt andet baseret på fremskrivninger af kandidatproduktionen fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, samt på den forventede ind- og udvandring, pensionsmønstre, forventede levetider med mere.

I prognosen indgår tre scenarier for udviklingen af antallet af læger og fem scenarier for udviklingen i antallet af speciallæger.Scenarierne giver forskellige billeder af, hvordan udviklingen kan blive, afhængigt af om der eksempelvis ændres i optaget på universiteterne, eller der foretages ændringer af den nuværende dimensionering af speciallægeuddannelsen.

Modelbeskrivelse

Lægeprognosen er en såkaldt mikrosimulationsmodel, der simulerer alle autoriserede lægers fremtidige tilknytning til arbejdsmarkedet, tilbagetrækning og uddannelse til speciallæge. Prognosen indeholder forskellige scenarier for udviklingen i udbuddet af læger og speciallæger.

Scenarierne er udarbejdet for at belyse, hvilken betydningen en ændring i modellens antagelser (fx antallet af kandidater fra medicinstudiet) kan have for det forventede udbud af læger og speciallæger.

Modelbeskrivelse for Lægeprognose 2024-2050: Udbuddet af læger og speciallæger

Interaktiv datavisning: 2024-2050

Sundhedsstyrelsen har udviklet en ny interaktiv datavisning af, hvor mange læger og speciallæger, der kan forventes i fremtiden.

I oversigten er det muligt at udvælge prognosedata om udbuddet af læger og speciallæger henholdsvis for læger samlet set, for læger uden speciale og for speciallæger. Det er desuden muligt at få data for speciallæger fordelt på de enkelte specialer.

Prognosedata kan vises i en graf eller tabel for årene 2024-2050.