Hvornår anbefales test for covid-19?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sig teste i situationer, når det kan have betydning for behandling af covid-19.
Du anbefales at blive testet for covid-19, hvis du får symptomer på luftvejsinfektion og samtidig er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19. Hvis du tester positiv, kan du være i målgruppen for tidlig tabletbehandling mod covid-19. Du kan tage en selvtest eller kontakte din læge.
Du behøver altså ikke at blive testet, hvis du ikke er i øget risiko for et alvorligt forløb med covid-19, heller ikke hvis du har symptomer. Du anbefales i stedet at følge de generelle smitteforebyggende råd og blive hjemme, hvis du er syg.
Om test
1. Hvornår anbefales test?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man lader sig teste i situationer, hvor et testsvar kan have betydning for behandling af covid-19.
Du anbefales at blive testet, hvis:
- Du har symptomer på covid-19, føler dig syg, og du er samtidig er 65 år eller ældre, er gravid, eller har kroniske sygdomme eller tilstande, der giver øget risiko for alvorligt forløb med covid-19.
- Du har kontaktet en læge på grund af sygdom, og lægen vurderer, at du bør testes, fx fordi der er behov for at vide, hvad der er årsag til symptomerne.
- Tal med din læge hvis du er i tvivl om, hvorvidt du bør testes, eller hvis du er bekymret.
Symptomer på covid-19 er fx feber, tør hoste, hovedpine, muskelsmerter, ondt i halsen, kvalme, træthed, stoppet næse, løbenæse og tab af smags- og/eller lugtesans. Særlig sårbare ældre kan derudover opleve hurtige funktionstab og at blive konfuse. Husk, at disse symptomer også kan skyldes andre smitsomme sygdomme, fx influenza eller lungebetændelse. Selvom testen ikke er positiv for covid-19, kan du derfor stadig have behov for behandling.
Hvis du er i øget risiko, og din test er positiv for covid-19, bør du kontakte din egen læge hurtigst muligt. Det er din læge, der vurderer, om du kan få tidlig behandling mod covid-19.
Læs mere om hvem der er i øget risiko
Covid-19: Personer i øget risiko
Læs mere om symptomer
Hvis du får symptomer på covid-19
2. Når du er blevet testet for covid-19
Uanset om din test er positiv eller negativ for covid-19, anbefales du at blive hjemme, hvis du er syg, indtil du er rask igen. Hvis din test er positiv, og du føler dig syg, anbefales du at kontakte din læge for at høre, om du er i målgruppen for tidlig behandling for covid-19.
Hvis din test er positiv, men du ikke er syg, behøver du ikke at blive hjemme eller kontakte læge.
At blive hjemme indebærer i denne forbindelse, at man undgår tæt og langvarig kontakt med andre og således ikke møder på arbejde, fritidsaktiviteter eller sociale arrangementer, og at børn ikke møder i skole, dagtilbud mv. Det indebærer særligt, at man ikke er sammen med ældre og kronisk syge, der er mere modtagelige for smitsomme sygdomme. Man behøver ikke at isolere sig i sit hjem.
Hvis din test er negativ, men du føler dig syg, kan du stadig godt have covid-19, da ingen test er 100 % sikker. Du kan også fejle andre ting. Kontakt din læge, hvis du er bekymret.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man følger de smitteforebyggende råd, uanset om man føler sig syg eller ej.